Gouden offline back-up is laatste redmiddel bij Ransomware-aanval

oktober 2023 - in Cybercriminaliteit

Een hacker zit met een masker achter een computer met een geweer in zijn hand

Het belang van offline en offsite bewaring

Maar liefst één op drie bedrijven (32 procent) in België Nederland en Luxemburg hebben in het afgelopen jaar te maken gehad met cybercriminaliteit. Dit blijkt volgens een rondvraag van telecombedrijf Proximus bij 250 CEO's en IT managers. (bron: BELGA) In deze digitale tijden is cybercriminaliteit een alomtegenwoordig gegeven.
Ransomware behoort tot de top 3 van de incidenten en is een vorm van cybercriminaliteit waarbij de databestanden van de gebruikers versleuteld worden. Dit met als doel om deze later te ontsleutelen in ruil voor losgeld. Recente aanvallen bij zowel overheidsinstellingen als in de privésector tonen aan dat het voor elk bedrijf of instelling moeilijk is om uit de handen van cybercriminelen te blijven. Als expert in data storage vindt Merak het daarom een uitgelezen moment om zijn visie met u te delen rond de rol die offline back-ups kunnen spelen in het veilig stellen van uw bedrijfsgegevens.

Bij ransomware-aanvallen lopen ook back-ups het gevaar om versleuteld te worden. Zeker nu er de dag van vandaag vooral vertrouwd wordt op de cloud voor de bewaring van back-upgegevens, lopen bedrijven vrijwel dagelijks het risico om slachtoffer te worden een aanval.
Het is niet langer de vraag is óf een bedrijf ooit te maken zal krijgen met cybercriminaliteit maar eerder wanneer.

De gevolgen van een ransomware-aanval kunnen absoluut catastrofaal zijn voor een onderneming. Verlies van data, reputatieschade, maar ook financiële schade en het lamleggen van de operationele activiteiten zijn vaak het resultaat.
Als uw bedrijf getroffen wordt door een ransomware-aanval, houden de cybercriminelen uw data als het ware gegijzeld. Gelukkig maken de meeste bedrijven regelmatig een back-up van hun bedrijfsgegevens en bewaren deze bijvoorbeeld in een beveiligde cloud.

Een gouden harde schijf op een roze achtergrond

Hoe creëer je een waterdicht back-upplan?

Laat het duidelijk zijn: een cloud back-up is een zeer goed beginpunt. Maar deze mag niet aanzien worden als een totaaloplossing. U kan er namelijk van uitgaan dat alles wat geconnecteerd is met internet een potentieel doelwit is voor cybercriminelen. Malafide software gebruikt het internet, en alle daaraan gelinkte connecties, namelijk als hypersnel reismedium en zal in eerste instantie vaak uw online back-ups viseren en inaccessibel maken.
Wil u 100% zeker zijn dat niemand uw data te pakken krijgt? Dan is het cruciaal om naast uw cloud back-up ook een fysieke onderbreking (air-gap) te voorzien tussen uw netwerk en uw back-updata. Zo'n air-gap kan u enkel creëren door een offline back-upexemplaar te voorzien.

Het belang van offline en offsite bewaring

De offline en offsite bewaring lijkt niet bepaald de meest moderne vorm van back-upbewaring in een wereld van digitale back-upoplossingen. Maar uit ervaring weten we dat het bewaren van een offline exemplaar toch hét verschil kan maken net door de "primitievere" aanpak. Wij spreken daarom al wel eens over de "gouden back-up". Het valt te vergelijken met een brandverzekering. U hoopt hem nooit nodig te hebben. Maar als het noodlot toch toeslaat bent u enorm dankbaar dat u er één hebt, niet?

Ondanks dat datadragers zoals LTO-tapes en removable harddisks een minder "hip" imago hebben dan cloudback-up, bieden ze een solide laatste verdedigingslinie tegen malware.
Bovendien hebben ze een snelle recovery time. Dit houdt in dat u uw data zeer snel terug kan restoren en de continuïteit van uw bedrijf zo weinig mogelijk gehypothekeerd wordt.

Naast het maken van uw back-up op een fysieke drager is het natuurlijk noodzakelijk om deze ergens te bewaren waar hij niet beschadigd kan worden. Daarom liet Merak speciaal voor deze gouden back-ups een e-bunker bouwen. Deze ondergrondse kluis wordt gebruikt als ultraveilige offsite opslagfaciliteit en functioneert daarnaast ook als een soort kooi van Faraday.
Deze state-of-the-art infrastructuur is namelijk volledig afgeschermd van elektromagnetische straling waardoor fysieke datadragers beschadigd zouden kunnen geraken. Zelfs de brandbestrijdingsmiddelen zijn volledig afgestemd op de bewaring van digitale media. Hiervoor wordt er Argonite blusgas gebruikt, wat geen waterschade veroorzaakt. In geval van en brand onttrekt dit gas onmiddellijk alle zuurstof uit te ruimte waardoor het vuur niet kan blijven branden.

Een houten pop trekt een gele kabel in twee stukken

Extra service en advies

Naast de infrastructuur biedt Merak ook nog serverroom support aan om zijn klanten te ontzorgen. Op die manier hoeven de ze hun offline back-ups niet zelf tot bij ons te brengen. Volgens een uitwisselschema dat samen met de klant besproken wordt komen onze daarop getrainde medewerkers de back-ups op een gecontroleerde manier bij de klanten ophalen. Via aangepast transport worden ze vervolgens naar de e-kluis vervoerd.

Conclusie van ons advies is dus om vooral op regelmatige tijdstippen back-ups te blijven maken en ze te bewaren in een beveiligde omgeving. Kiest u voor een digitale oplossing? Prima. Echter wel op voorwaarde dat u deze aanvult met 1 fysieke kopie. Op die manier hebt u steeds één gouden back-up als last line of defence indien u te maken krijgt met een Ransomware-aanval.

Deur in de e-bunker met een geel bordje van Argonite erboven

Hulp nodig bij uw aanvraag?

Advies en vaak gestelde vragen
Contacteer onze experts

+31 (0)75-631 11 39

Bereikbaar ma-vr 08u30 tot 17u00

Klantendienst