Een hart voor groen, ook in 2021

maart 2022 - in Merak

Een close-up van een tak met twee groene blaadjes, waarvan één in de vorm van een hartje

Bedrijven helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen door hun archief te digitaliseren en nadien te recycleren.

Onze core business, bij Merak, is groen. Door het archief van bedrijven te digitaliseren, helpen we hen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Een digitaal archief is niet alleen 100% veilig, het voorkomt ook onnodig kopiëren en bewaren. Het papieren archief kunnen we daarna vernietigen en het versnipperde papier recycleren.

Maar ook ons eigen bedrijf runnen we zo ecologisch mogelijk. Zo bestaat ons wagenpark voor 35% uit elektrische auto’s, werden onze magazijnen extra geïsoleerd en uitgerust met een intelligent gestuurde klimaatbeheersing. Onze koeriers krijgen ook allemaal een cursus ecodriving.

Waar mogelijk, blijven we manieren zoeken om ons ecologisch engagement te versterken. Zo is het ons de voorbije jaren gelukt een paar verbeterpunten aan te pakken.

Het gebouw van Merak NV in Overijse

Nog meer groene energie

Een groot deel van onze elektriciteit produceren we zelf. En die elektriciteit is volledig groen. Hij wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak van onze magazijnen in Mechelen en Schelle. In 2021 werden ook de magazijnen van Overijse en Vilvoorde uitgerust met fotovoltaïsche systemen, zodat het aandeel van onze groene stroom nu nog hoger ligt.

Nog meer elektrische auto’s

We kochten een derde elektrische auto’s aan voor de logistieke dienstverlening en hebben de bestaande bedrijfswagens – diesel en/of hybride – waar mogelijk vervangen door auto’s die volledig op elektriciteit rijden.

De elektrische wagens van box@home, geparkeerd aan de laadpalen

Aankoop elektrische vorklift

We hadden in 2021 nood aan een zwaardere vorklift met hogere mast. Ook al was een exemplaar op gas goedkoper, toch kozen we voor de elektrische versie omdat die geen uitstoot heeft. Goed voor onze medewerkers en voor het milieu.

Paperless werken voor de koeriers

Tot voor kort werkten onze koeriers met kleine printtoestellen om de bevestiging van levering en ophaling op papier af te drukken. In 2021 waren deze toestellen aan vervanging toe. Maar in plaats van nieuwe exemplaren te kopen, kozen we voor een paperless alternatief. Onze scanner stuurt de bevestigingen nu rechtstreeks door naar de mailbox van de klant. Zo verbruiken we minder stroom en minder thermisch papier.

Ledverlichting in de magazijnen

De lichtarmaturen in enkele van onze grote magazijnen – twee in Meer en één in Vilvoorde – werden vervangen door leds. Wanneer er geen beweging is in de hal, wordt de verlichting volledig uitgeschakeld. De centrale gangen zijn maar voor 25% verlicht. Pas wanneer er beweging gedetecteerd wordt, wordt dit 100%. In Overijse leverde dat een besparing op van 33%, in Meer liep dat zelfs op tot 45%.

Luchtfoto van de hoofdvestiging van Merak in Mechelen

Hulp nodig bij uw aanvraag?

Advies en vaak gestelde vragen
Contacteer onze experts

+31 (0)75-631 11 39

Bereikbaar ma-vr 08u30 tot 17u00

Klantendienst